miércoles, 13 de octubre de 2021

En marxa la cinquena edició del Premi Menjallibres


 

Amb la represa del curs escolar torna també el Premi Menjallibres de Foment a la Lectura per a joves, que malgrat les dificultats provocades per la pandèmia, arriba a la seva cinquena edició. Una acció de promoció de la lectura, organitzada per la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, mitjançant la Xarxa de Biblioteques Municipals i el Servei d'Educació de l'IMET. 

 

El Premi Menjallibres està adreçat a l'alumnat dels centres de secundària de la ciutat, que participen de forma voluntària en el projecte. Les persones inscrites s'han de llegir les obres seleccionades i, després de parlar amb els seus autors, han d'escollir amb els seus vots l'obra guanyadora del certamen. Enguany, la principal novetat és la incorporació d'un autor estranger, en concret de l'escriptor italià Davide Morosinotto. 

 

Per a la regidora d'Educació i Cultura, Mercè Mateo, la incorporació d'un escriptor en llengua estrangera, és un nou element motivador per als nois i noies que participen d'aquest projecte de foment a la lectura vital per al seu creixement personal “Llegir i fomentar el gust per la lectura ens possibilita que com a persones tinguem una mica més d'esperit crític. No tot el que està escrit es veraç i hem de poder despertar el gust per llegir i el gust per triar i discernir si el que estem llegint ens ressona i li donem la veracitat que cal”. La regidora s'ha referit a l'esforç que es fa des de l'administració per fomentar aquest tips d'iniciatives que tenen com a objectiu despertar la curiositat per aprendre “Estem fent un gran esforç tant des d'Educació com des de Cultura perquè en aquest programa Menjallibres les escoles tinguin la gran oportunitat, gracies a les biblioteques, de conèixer els autors i despertar la lectura no nomes en aquell jovent que ja té l'hàbit sinó també d'aquells nois i noies que la motivació per llegir pugui ser conèixer l'autor o autora del llibre”.

 

Les lectures finalistes de l'edició del curs 2021/2022 són: 

 

1r i 2n d'ESO 

El famosíssim catàleg de Walker and Dawn de Davide Morosinotto (Viena Edicions) 

El cercle escarlata de César Mallorquí (Edebé) 

La marca del lleó de Núria Pradas & Glòria Sabaté (Fanbooks) 

 

3r i 4t d'ESO 

Digueu-me Ju de Muriel Villanueva (Lluna Roja / La Galera) 

Sense codi de barres de Ruth Tormo (Fanbooks) 

Nascuts per ser breus de Toni Mata (Lluna Roja / La Galera) 

 

Les obres han estat seleccionades pels grups promotors, formats per dos representants del professorat i dos representants de l'alumnat de centres de secundària, una representant de les llibreries locals, una representant de les biblioteques municipals i una autora local vinculada a aquest gènere. La selecció de les obres es realitza de manera que hi hagi llibres de temàtica diversa, que puguin cobrir les expectatives dels lectors i ofereixin una representació equilibrada del més interessant i representatiu de la narrativa actual. 

 

Paral·lelament a l'activitat lectora es farà un Concurs de Booktràilers en el qual podran prendre part tots els estudiants inscrits al Premi Menjallibres. 

 

Per aquest concurs es compta amb la participació del Gran Teatre del Liceu, el Museu del Ferrocarril de Catalunya i Rodalies RENFE, el cinema del Círcol Catòlic i la plataforma Filmin que fan possibles els premis que reben els estudiants guanyadors.

No hay comentarios:

Publicar un comentario