miércoles, 27 de septiembre de 2023

Es posa en marxa la 7a edició del Premi Menjallibres


El Premi Menjallibres de foment a la lectura per a joves s’adreça als estudiants de 1r a 4t d’ESO de Vilanova i la Geltrú


Amb l’objectiu de fomentar el gust per la lectura i millorar les competències lectores com a eines bàsiques per a l'èxit escolar i l'aprenentatge de l'alumnat, per setè curs consecutiu s’ofereix als centres educatius de la ciutat el Premi Menjallibres, un projecte organitzat per la Regidoria de Cultura, mitjançant la Xarxa de Biblioteques Municipals, i el Servei d’Educació de l’IMET. 


L’alumnat dels centres de secundària de la ciutat, que participa de forma voluntària en el projecte, llegirà les obres finalistes seleccionades, tindrà l’oportunitat de conèixer i parlar amb els seus autors i seran els encarregats d’escollir, a través dels seus vots, l’obra guanyadora. 


Les lectures finalistes de l’edició del curs 2023/2024 són les següents: 


  • Un far a la fi del món, de Gerard Guix
  • Noceà, de Ricar Efa
  • Constel·lacions, de Quim Torres
  • Fills d’Eodhum: l’amenaça verda, de Roger Tarrés
  • Omni, de Jaume Valor
  • La tercera màscara, de Care Santos


Aquestes obres han estat seleccionades pels Grups Promotors, formats per dos representants del professorat i dos representants de l’alumnat de centres de secundària, representants de les llibreries locals, una representant de les biblioteques municipals i una autora local vinculada a aquest gènere.


Per seleccionar les obres finalistes el grup promotor tracta de conjugar llibres de temàtica diversa, que puguin cobrir les expectatives dels lectors i oferir una representació equilibrada del més interessant i representatiu de la narrativa actual. 


La falta de comprensió lectora està fortament vinculada al fracàs escolar. De fet, és lògic pensar que la poca freqüència lectora va lligada a un baix rendiment en gairebé totes les matèries, perquè si no s'entén bé el que es llegeix resulta molt complicat comprendre el contingut de la matèria i tenir un bon aprenentatge.


El nivell de comprensió lectora de l’alumnat de primària ha reculat els últims anys i hi ha una quarta part dels estudiants que acaba sisè sense entendre bé el que llegeix. Segons el Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu, al 2021, un de cada quatre alumnes finalitza la primària sense assolir un nivell lector que li garanteixi comprendre amb facilitat allò que llegeix. I si ens fixem en la població general, un terç de la població no llegeix mai cap llibre.


El Premi Menjallibres és una iniciativa del Servei d’Educació de l’IMET i la Regidoria de Cultura (mitjançant la Xarxa Municipal de Biblioteques, XBMVNG) però no seria possible sense l’aposta ferma de tots els centres d’educació secundària obligatòria públics i concertats que tenen un paper rellevant en la posada en marxa i desplegament del premi. 


Paral·lelament al desenvolupament del Premi lector es farà el Concurs de Booktràilers en el qual podran prendre part tots els estudiants que hi participen. Per aquest concurs es compta amb la suport del Museu del Ferrocarril de Catalunya, de l’Scaparium Room Scape, la plataforma Filmin i Spring Projeccions, que fan possibles els premis que reben els estudiants guanyadors.


No hay comentarios:

Publicar un comentario